Milyen kuktát vegyek?

Catalogue
Frissítve

A kukta vagy más néven gyorsfőző edény minden olyan konyhának szerves része, ahol egészségesen, ízletesen és hatékonyan szeretnének főzni. Jelentősen felgyorsítja a főzést, megőrzi az ételek ízét és a bennük lévő tápanyagokat, valamint energiát takarít meg. Hogyan válasszuk ki a kuktát, hogy az a lehető leghasznosabb legyen a konyhában?

Milyen kuktát vegyek?

Néhány tipp a kukta kiválasztásához:

  1. A kukta kiválasztásakor javasoljuk, hogy csak tanúsítvánnyal rendelkező gyártókra támaszkodj.

  2. A kukta méretét a gyakran főzött étel típusa és a háztartásban élők száma alapján válaszd ki.

  3. Ügyelj a különleges funkciókra és kiegészítőkre. Közülök néhány nagyon praktikus és hasznos tud lenni.

  4. Fontold meg egy kukta készlet vásárlását. Megfizethetőek, és szélesebb körben használhatók főzéshez.

A kukta kiválasztásának alapvető paraméterei

A kukta mérete

Az első kritérium, amelyet figyelembe kell venni a kukta kiválasztásakor, az a mérete, azaz a térfogata. Természetesen ez függ a háztartásban élők számától és a kuktában elkészítendő ételek típusától. Ezzel összefüggésben ki kell emelni, hogy a kuktában keletkező nyomás és gőz miatt a kukta csak a feltüntetett térfogat 2/3-ig tölthető fel. Tehát például egy 6 liter űrtartalmú kuktában 4 liter húslevest készíthetsz.

A kukta mérete az elkészítendő étel típusától függően

Kuktákat általában 3-10 literes méretben gyártanak, az pedig csak rajtad múlik, hogy milyen típusú ételeket szoktál leggyakrabban készíteni.

Az edény mérete Az étel típusa
3,5l-es kukták szószok, zöldségek, kisebb adag húsok
4-5l-es kukták szószok, hús, zöldségek, hüvelyesek, rizs, levesek
6-8l-es kukták csontleves, leves, csülök, nagy adagok

Megjegyzés: Ne kövesd mindenáron azt az elvet, hogy minél nagyobb, annál jobb. Míg egy kis kuktában is megpárolhatod a húst, egy nagyban is csak ugyanazt a húst főzhetnéd meg. Így a túl nagy kukta néha ugyanolyan akadályt jelenthet a különféle ételek elkészítésekor, mint a túl kicsi kukta.

A kukta mérete a személyek száma alapján

Vannak általános ajánlások is a kukta kiválasztására nézve, annak függvényében, hogy hány személy számára szoktál főzni. Ha gyakran szeretnéd használni a kuktát, különféle ételek főzéséhez, javasoljuk, hogy több különféle térfogatú kuktát vásárolj.

1-2 tagú háztartás

  • Egy kicsi, legfeljebb 5 liter űrtartalmú kukta is elég lesz. A legtöbb ételből elegendő mennyiséget főzhetsz benne két személy számára. De ha kedvet kapsz egy jó kis csülökre, akkor nagyobb kuktára lesz szükséged (6 literes és nagyobb).

3-4 tagú háztartás

  • Az átlagos háztartások számára a közepes, 5-7 literes kukta ideális. Megfőzheted benne az ebédet egy négytagú család számára, és még egy extra porció is belefér.

5 és több tagú háztartás


TIPP: Ha nem tudsz készletet vagy két különböző kuktát vásárolni, javasoljuk, hogy válassz 6 literes kuktát, amely univerzális méreténél fogva a legszélesebb felhasználási körrel büszkélkedhet a főzés során.

Biztonsági jellemzők

Biztosan emlékszel még az első generációs kuktákra, amelyekről azt mondták, hogy a biztonsági szelep leforrázta a kezet vagy éppen kinyomódott. Az idő előrehaladtával a kukták fejlődésen mentek keresztül, különösen a biztonság szempontjából. A mai kukták már biztonságosabb mechanizmust használnak, amely rugós szeleppel működik, és számos biztonsági megoldást tartalmaz.

  • Biztonsági szelep

Ma egy kuktának legalább két gőzelvezető szeleppel kell rendelkeznie, hogy csökkentse a kuktában lévő nyomást. Az első a működéshez szükséges és a főzés közbeni nyomás szabályozására szolgál. Arra az esetre, ha ez a szelep eltömődik, a kuktát fel kell szerelni egy második - biztonsági - szeleppel. Találkozhatsz olyan kuktával is, amely több egymástól független szeleppel rendelkezik arra az esetre, ha a többi meghibásodna.

  • Biztonsági zár

A forrázás elleni alapvető biztonsági megoldás a biztonsági zár, amely nem engedi kinyitni az edényt, amíg túl magas benne a nyomás. További biztonsági funkciók a biztonságos zárást jelző fény és az automatikus reteszelés. Minél több biztonsági funkcióval rendelkezik egy kukta, annál jobb. A modern és kiváló minőségű kukták 4-5 különböző biztonsági megoldással rendelkeznek a biztonságos használat érdekében.


Megjegyzés: A biztonsági megoldások ellenére ne töltsd az edényt a jelzett vonalon túl, pl. a kétharmadánál tovább. A nyomás túl gyorsan emelkedhet. Ne tegyél túl sok fűszert az edénybe, mert azok eltömíthetik a szelepet vagy a biztonsági kiegészítőket.

A fedő típusa és a zárás/nyitás módja

A kukta fedője annak legfontosabb része, mivel ez biztosítja a légmentes záródást, így bent tartja a gőzt. A fedőnek a következőkkel kell rendelkeznie:

  • Fogantyú - az edény kényelmes és könnyű kezelését kell biztosítania. Ezért könnyen megfoghatónak kell lennie és olyan műanyagból kell készülnie, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek.

  • Tömítés - lehet gumiból vagy szilikonból

  • Nyomáskiegyenlítő szelep - a nyomás folyamatos szabályozásához

  • Biztonsági szelep – A nyomáskiegyenlítő szelep meghibásodása esetén van rá szükség

  • Nyomásmérő, időzítő, termosztát - csak a drágább modelleken találhatók meg

A fedő zárásának típusa

A kukták esetében alapvetően kétféle fedőzár létezik, mindkettő egyformán biztonságos és megbízható. Csak rajtad múlik, neked melyik szimpatikusabb.

  • Karos zár - hagyományos konstrukció, amely a kar elvén működik. Ez a típus egy kézzel is kinyitható.

  • Milyen kuktát vegyek? - Tescoma Magnum
    Kukta karos zárral

  • Bajonettzár - helyezd a fedőt az edényre, majd elforgatva rögzítsd. Mindkét kezedre szükség van a kinyitásához.

  • Milyen kuktát vegyek? - Tefal Secure 5 Neo
    Kukta bajonettzárral

    TIPP: Az ismert márkák folyamatosan fejlesztik termékeiket a nagyobb biztonság és felhasználói kényelem érdekében, így ma már egy továbbfejlesztett és szabadalmaztatott típust is találhatsz a piacon, ami nem más, mint az egy kézzel nyitható zár. Nagyon népszerű kukta az utóbbi időben például a Tefal Clipso vagy a Tescoma Ultima.

A kukta anyaga

Az edény anyaga

Az anyagnak, amelyből a kukta készül, tökéletesen és egyenletesen kell elosztania a hőt, és vastag, széles fallal és speciális szendvicsaljjal kell rendelkeznie. A kukták túlnyomó része ma rozsdamentes acélból készül, de találkozhatsz más anyaggal is.

  • Rozsdamentes acél

Kiváló tulajdonságai miatt manapság leggyakrabban rozsdamentes acélból készítik a kuktákat. Tökéletes hővezető képességgel rendelkezik, és sokáig megtartja a hőt az edény belsejében. Legyél óvatos, mert jó minőségű rozsdamentes acélnak kell lennie, 18/10 jelöléssel (ami 18% krómot és 10% nikkelt jelent, ami ellenállóvá teszi az edényt savakkal szemben). A teljesen rozsdamentes acél edények mindenféle tűzhelyhez alkalmasak, például villany, gáz, üvegkerámia és indukciós főzőlaphoz is. Ezenkívül mosogatógépben is mosogathatók.

  • Alumínium

Ma már szinte nem gyártanak alumínium kuktákat, vagy legalábbis nem a hagyományos, teljesen alumínium formában. De találkozhatsz például tapadásmentes felülettel bevont alumínium kuktával is. Fő előnye, hogy az étel nem tapad rá a főzés során, és nagyon könnyen mosható. Előfordul, hogy az alumínium lemezt rozsdamentes acélba építik a tökéletes hőelosztás biztosítása érdekében.

A fedő, a fogantyú és a nyél anyaga

A fedőnek rozsdamentes acélból vagy üvegből kell készülnie, ez utóbbi lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérd az ételt főzés közben. A fogantyú és a nyél leggyakrabban műanyagból készül, de mindenképpen minőségi, magas hőmérsékletnek ellenálló műanyagnak kell lennie. A műanyag fogantyú és nyél a főzés során csak minimálisan melegszik fel, így biztonságosan és kényelmesen kezelhetők. Néhány kukta oldalán teljesen fém fogantyú van. Ezek azonban nagyon felforrósodnak, és óvatosnak kell lenni a használat során. Azonban, ha gázzal főzöl, a fém fogantyú megfelelőbb, mint a műanyag.

Szendvics alj

A kukták fontos része a megerősített szendvics alj, amely gyors főzést garantál, jól tartja a hőt még az edény főzőlapról történő eltávolítása után is, és megakadályozza, hogy leégjen az étel. A kuktának dupla szendvics aljjal kell rendelkeznie, de a még jobb tulajdonságok és a tökéletes hőelosztás érdekében három rétegből álló hármas szendvics aljat ajánlunk: acél - alumínium - acél.

Jellemzők, funkciók és kiegészítők

A minőségi és modern kukták praktikus funkciókkal rendelkeznek, és néhányuk praktikus kiegészítőkkel büszkélkedhet.

  • Mérce - alapvetően ezek az edény belsejében található vonalak, amelyeknek köszönhetően pontosan tudod, hogy mennyit töltöttél már az edénybe, és nem kell találgatnod. A mérce nem hiányozhat egyetlen kuktából sem.

  • Dupla főzés funkció - két főzési pozíciót, ill. két nyomásszintet kínál. Alacsonyabb nyomást a zöldségekhez, levesekhez, hüvelyesekhez, nagyobb nyomást a húsokhoz. Egyes modellek még nyomásszabályozóval is rendelkeznek, hogy a különböző típusú húsokhoz optimális nyomást lehessen beállítani: hal, baromfi, sertés, marhahús. Ilyen edényben mindig gyorsan főzheted meg a különféle húsféléket, anélkül, hogy túlfőznéd.

  • Tapadásmentes felület - könnyű mosogatást tesz lehetővé, az étel az elkészítés során nem tapad rá az edény aljára.

  • Pároló kosár - perforált párolóbetét állvánnyal, amely tökéletesen alkalmas zöldségek és más párolt ételek egészséges főzéséhez.

  • Időzítő - lehetőséget biztosít a főzési idő beállítására. Ha eltelik a beállított idő, hangjelzéssel figyelmeztet.

  • Fém elválasztó - lehetővé teszi kétféle étel, különböző főzési ideig tartó, egyidejű elkészítését. Például a hús alul az edényben, a zöldségek a pároló kosárban.

  • Maradék nyomás jelző - figyelmeztet a gőz megfelelő időben történő elvezetésének szükségességére, és megmondja, hogy mikor lehet kinyitni az edényt.

  • Termosztát - lehetővé teszi az edény hőmérsékletének szabályozását.

  • Szakácskönyv receptekkel - egyes kukták megvásárlásával egy eredeti szakácskönyvet is kapsz, amely számos receptet, utasítást és tippet tartalmaz az ételek elkészítéséhez.

Karbantartás és pótalkatrészek

Figyelni kell a kukta karbantartásának módjára és arra is, hogy rendelkezésre állnak-e pótalkatrészek. A kukta maga mosogatógépben mosható, de ügyelj a fedőre és a tömítésekre. A fedőt semmilyen körülmények között nem szabad mosogatógépbe tenni. A tömítés, amely lehet gumi vagy szilikon, szintén kézi mosogatást igényel.

Szintén fontos szempont, hogy rendelkezésre áll-e vevőszolgálat és kaphatók-e pótalkatrészek. Idővel az edény cserélhető részei elhasználódhatnak vagy megsérülhetnek, ezért ezeket a részeket ki kell cserélni. Például a fedő jó szigetelő tulajdonságainak fenntartása érdekében azt javasoljuk, hogy kb. egy év gyakori használat után cseréld ki a kukta tömítését. A kukta biztonsági szelepe is sérülhet, ezért néha ezt is ki kell cserélni. Ezért ajánlott kideríteni az ún. javíthatóság hosszát, amely meghatározza, hogy a gyártó meddig garantálja a pótalkatrészek rendelkezésre állását és a termék javíthatóságát. A prémium márkák a javíthatóságot a vásárlástól számított 5-10 évig garantálják, ami jelzi a termék megbízható minőségét.

A kukta típusai

Milyen kuktát vegyek? - Hagyományos kukta

Hagyományos kukta

  • Gyors, tápanyag-barát főzés
  • Ételek maximális ízzel és aromával
  • Minden típusú tűzhelyhez használható

A hagyományos kukták a leggyakrabban használt gyorsfőző edények közé tartoznak. Gyors és hatékony főzést tesznek lehetővé, amelynek során az alapanyagok íze és a bennük lévő tápanyagok is nagyobb arányban megmaradnak, mintha egy átlagos edényben főzted volna. A gyártók elmondása szerint, a továbbfejlesztett technológiának köszönhetően, akár 80%-kal több vitamin is az ételben marad. Ma a hagyományos kukták biztonságos nyomásszabályozó mechanizmust használnak, és több biztonsági megoldással rendelkeznek. A kukták ezen generációja két vagy több nyomás beállítását teszi lehetővé a különböző típusú ételek főzéséhez.

  • Gyors ételkészítés
  • Alacsony tápanyagveszteség
  • Több íz és aroma
  • Energiatakarékos
  • Felügyeletet igényelnek
Milyen kuktát vegyek? - Elektromos kukta

Elektromos kukta

  • Kényelmes és egészséges főzés
  • Saját hőforrást használ
  • Csatlakoztatni kell a konnektorhoz

Az elektromos kukta automatikusan szabályozott saját hőforrást használ. Főzés közben nem bocsát ki gőzt, ezért nem kell rá figyelni. Az elektromos kukták kijelzővel rendelkeznek, amelyen kiválaszthatsz egy adott programot. A beépített időzítő lehet mechanikus (nem lehetséges a főzés késleltetett indítása) vagy digitális (lehetővé teszi a késleltetett főzés kezdetének beállítását és egyéb speciális beállítások kiválasztását is). Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a többfunkciós elektromos kukták, amelyek a nyomás alatt történő főzés mellett sütést vagy párolást is kínálnak, és egyesítik az ún. lassúfőző edény előnyeit.

Előnyök és hátrányok
  • Egyszerű és kényelmes ételkészítés
  • Gyors főzés
  • Íz és aroma megőrzése
  • Tápanyagok és vitaminok megőrzése
  • Az ételek elkészítésének több módja (modelltől függően)
  • Előre beállított programok
  • Nem serceg és nem ereszt ki gőzt
  • Automatikus nyomásszabályozás
  • Magasabb vételár

Milyen kuktát vegyek? - Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a kukta?

A kukta a nyomás és a gőz elvén működik. Zárt rendszerben a víz, amikor eléri a 100 °C-ot, nem párologhat el, így a nyomás és a hőmérséklet a fedő alatt emelkedik, amely eléri a 110-120 °C-ot is. A magasabb hőmérséklet gyorsabb főzést eredményez, és az ízzel és aromával erősen telített gőzben készített ételek sokkal ízletesebbek lesznek és több tápértéket megőriznek. A kukta így gyorsan, egészségesen és egyenletesen főzi az ételt.

Hogyan kell főzni a kuktában?

  1. A kuktát a teljes térfogat legfeljebb 2/3-ig töltsük meg. Ha olyan összetevőket használunk, amelyek főzés közben nagyon habzanak vagy megduzzadnak, csak a teljes térfogat felét töltsük meg.
  2. Főzéskor kevesebb vizet használj, mint egy normál edényben. A víz nem párolog el, és az alapanyagok is eresztenek levet. Karakteresebb ízt és aromát kapunk, ha először egy darabig olajon (például hagymán) sütjük a húst, és csak ezután adjuk hozzá a többi összetevőt és a vizet.
  3. Zárd le a kuktát az utasításoknak megfelelően. Állítsd be a megfelelő nyomást a főzni kívánt étel típusának megfelelően (ha a kukta lehetővé teszi), és helyezd a maximumra állított főzőlapra.
  4. Amint a gőz távozni kezd a kuktából, csökkentsd a minimumra a hőmérsékletet, hogy csak kis mennyiségű gőz távozzon a szelepből.
  5. A főzés hosszát az összetevők típusa szerint válaszd meg.
  6. A főzési idő végén kapcsold ki a hőforrást, és engedd ki az összes gőzt úgy, hogy a nyomásszabályozó szelepet gőzkieresztő helyzetbe állítod. A nyomásjelző jelzi, amikor a kuktát ki lehet nyitni.

Figyelem: Soha ne tedd a kuktát mikrohullámú sütőbe vagy sütőbe. Nagyobb mennyiségű fűszernövény (bazsalikom, majoránna, rozmaring, kakukkfű) használatát sem javasoljuk, hogy elkerüld a biztonsági szelepeken lévő nyílások eltömődését.

Mennyi vízre van legalább szükség egy kuktában?

Megfelelő mennyiségű gőz előállításához egy 4 literes kuktában kb. ¼ l víz szükséges, azaz kb. egy csésze. Főzés közben szinte egyáltalán nem kerül ki víz a kuktából, és annak köszönhetően, hogy a hús vagy zöldség saját levet is ereszt, az elkészített étel íze intenzívebb lesz. Természetesen nagyobb kukta esetében több vízre van szükség.

Mikortól számítjuk a főzési időt egy kukta esetében?

A főzés akkor kezdődik a kuktában, amint a nyomásszabályozó szelep elkezdi kiereszteni a gőzt, miközben sípol. Ez jelzi, hogy lejjebb állíthatod a hőforrást, és innentől számold a főzési időt.

Mennyi a főzési idő egy kukta esetében?

A pontos főzési idő a tűzhely típusától, a kiindulási hőmérséklettől és az alapanyagok típusától, valamint a személyes ízléstől függ, de van néhány ajánlás, amelyeket a megvásárolt edény használati utasításában is megtalálhatsz. Ezenkívül egyes modellek időzítővel rendelkeznek, amelyet ha beállítasz, helyetted figyeli a főzés idejét.

Az ételek hozzávetőleges főzési ideje kuktában:

Étel Hozzávetőleges elkészítési idő percben
Szeletelt burgonya 5-6
Egész burgonya 12-14
Rizs 6
Savanyú káposzta 7-12
Zeller 3-6
Sárgarépa 6-8
Cékla egészben 10-15
Előáztatott hüvelyesek 15-20
Marhahús 30-40
Marhapörkölt 20
Sertéscomb 30-35
Csirke 15-20
Hal 10-20

Tudok befőzni kuktában?

Igen, a normál főzés mellett a kuktában be is főzhetsz. Egyes gyümölcsök esetében azonban a hőmérséklet nagyon magas, ha a kuktában főzzük. Ezért a termosztáttal ellátott kukták ideálisak a befőzésre.

Használható-e a kukta indukciós főzőlapon?

Igen, a kukta használható indukciós tűzhelyen.

Hogyan tisztítható a kukta?

A kukta edény részét kézzel mosogathatod, vagy beteheted a mosogatógépbe. A kukta tömítését, biztonsági szelepét és a legtöbb esetben a fedőt minden főzés után kézzel, meleg vízzel és puha szivaccsal kell elmosogatni.

Print
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 million megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info