Ha rajongsz a minőségi kávéért és fogyasztása felér számodra egy rituáléval, bizonyára elgondolkodtál már rajta, milyen lehet saját kávébabokat termeszteni, és az azokból készült kávét élvezni az otthonod kényelmében. Meglepődnél, hogy a kávékészítéshez szükséges kávécseresznyéket termelő arab kávé nevelése mennyire egyszerű, és hogy még a kevésbé tapasztalt növénytermesztőknek sem okoz gondot. Hasznos tanácsokat adunk az otthoni kávécserje-neveléshez, és tippeket a sikeres kávétermesztéshez.
Az arab kávécserje egy eredetileg északkelet-afrikai régióból származó növény, amely a világ kávétermelésének 70%-át adja. A szubtrópusi és trópusi öv természetes környezetében még mindig egy örökzöld cserje, amelynek magassága akár a 8 métert is elérheti. Virágai sárgásfehér színűek és általában több virágzatot alkotnak. A virágzás után eljön a gyümölcsérés időszaka. Az úgy nevezett kávécseresznyék két magot tartalmaznak, amelyet beérés esetén kávébabként használnak fel kávékészítéshez, vagy más cserjék ültetéséhez.
Ha úgy döntesz, hogy szeretnél saját kávét nevelni otthon, mindennek az alapja - természetesen - egy érett arab kávécserje lesz, amely a virágzáshoz és az azt követő, kávébabokat tartalmazó kávécseresznyék kifejődéséhez rendszeres gondoskodást igényel. A növényhez számos úton hozzájuthatsz, a leghosszabb és legigényesebb nyilvánvalóan, ha saját kávécserjét nevelsz egy kihajtott magból.
Nincs kedved kivárni, amíg a saját kávécserjéd megnő? Ebben az esetben látogass el egy kertészetbe vagy egy hobbi piacra, ahol meglehetősen gyakran kapni kávécserjét. Óvakodj, azonban, a megsárgult vagy sodrott levelektől, amelyek a növény nem megfelelő gondozására utalnak. Egy egészséges kávécserje élénk zöld, merev levelekkel rendelkezik, amely első pillantásra viaszos benyomást kelt. A megvásárlást követően javasoljuk, hogy ültesd át és lásd el a növényt magas nitrogén- foszfor- és káliumtartalmú tápoldattal.
Ha tényleg komolyan gondolod a kávétermesztést és van hozzá elég türelmed, megpróbálhatod teljesen az alapoktól nevelni a kávécserjédet. Elsősorban minőségi magvakra lesz szükséged, amelyek nem lehetnek egy hónapnál idősebbek. Ellenkező esetben ugyanis elveszítik a csírázási képességüket és az erőfeszítésed már az elején kárba veszne.
Mielőtt hozzáfognál a kávécserje neveléséhez, készíts elő egy kisebb virágcserepet homokos vályogtalajjal, amelynek Ph-ja legyen kissé savasabb. Válassz egy megfelelő helyet is a magvad csíráztatásához, amely állandó hőmérsékletű, körülbelül 24°C-os és megfelelő páratartalommal rendelkezik.
A sikeres termesztők leszüretelhetik a kávébabjaikat és kipróbálhatják a saját kávéjukat. Azonban, még így is viszonylag hosszú út vezet egy csésze aromás italhoz. Először is az összegyűjtött, meghámozott és kiszárított zöld kávébabokat meg kell pörkölni. Egy hagyományos serpenyő megfelelő ehhez a feladathoz, de akár hőlégbefúvásos sütő grill funkciójával is próbálkozhatsz. Ezután nem árt, ha egy edényben tárolod a pörkölt kávészemeket, amelyben sem fény, sem pedig nedvesség nem éri, majd várj kb. egy hetet, hogy kibontakozzon a kávé jellegzetes íze és aromája. Ekkortól a kávébabok készen állnak a darálásra és a kávékészítésre.
Az arab kávénövény egy viszonylag igénytelen növény és ha tiszteletben tartod az igényeit, a kávébabok betakarítása mellett pozitív energiát nyújt és feldobja a háztartásodat. Annak érdekében, hogy minél tovább gyönyörködhess benne és szüretelhesd a termését, próbáld elkerülni a következő hibákat.
A kávécserje általában érzékeny a hely- és hőmérsékletváltozásra. Válassz számára olyan helyet, ahol a hőmérséklet nem ingadozik és nyáron is 25 °C körül van. Télen pedig a kávécserje körüli hőmérséklet nem eshet 20 °C alá.
Habár a kávécserje a világos helyet szereti, a tűző nap könnyen megégetheti a leveleit.
A kávécserje általában a tudtodra adja, ha elegendő, túl sok, vagy éppen túl kevés számára a vízmennyiség. A lekonyuló levelek azt mutatják, hogy megfelelő locsolást igényel. Ha a levelek elsárgulnak, az a túl sok víz jele. A nyári hónapokban valamivel több vízre van szüksége.
A kávécserje öntözéséhez az esővíz a legideálisabb. Ha ezt nem tudod biztosítani, hagyj csapvizet a sötétben legalább 24 órára. A kávécserje nem tolerálja a klórt és a csapvízben található egyéb összetevőket.
Szorítunk minden lelkes termesztőnek és kívánjuk, hogy a kávécserje nevelése gazdag terméssel és az azt követő, "kézi készítésű" kávé igazi élvezetével ajándékozza meg őket.