A piacon ma sokféle juicer található, a kézi facsaróktól az elektromos konyhai gyömölcsfacsarókig. A friss zöldség- és gyümölcslevek otthoni előállítása a sokféle receptnek köszönhetően viszonylag egyszerű, s nem csak kiváló, hanem rendkívül élvezetes módja egészségünk óvásának. Nyári hónapokban például friss ribizli szirupot is készíthetünk, télen pedig kiváló sült teát. Nézzünk tehát néhány fantasztikus gyümölcslé receptet, valamint nézzük meg, mint lehet tenni a gyümölcsfacsarás után visszamaradt gyümölcsrosttal. Jó étvágyat!
A kicsutkázott almát vágjuk 4 darabra, távolítsuk el az eper szárait, majd nyomjuk át az összes gyümölcsöt a gyümölcsfacsarón. Dobjunk jégkockákat egy pohárba, majd öntsük rá a gyümölcslevet és tálaljuk.
Recept a holisztikus egészség szakértő és juice-guru Lou Corona konyhájából, az immunrendszer erősítésére.
Hámozd meg a citromot, és az almával és uborkával együtt vágd negyedekre. Távolítsd el a gyömbér héját és a paprika szárát, illetve a paprika magjait is, ha nem akarod, hogy a juice túl csípős legyen. Mosd meg az összes hozzávalót, majd nyomd át őket a gyümölcsfacsarón, beleértve a rukolát, a koriandert és a petrezselymet. A kapott levet azonnal tálald és fogyaszd.
Hámozzuk meg a céklát és a lime-ot, és az uborkával együtt vágjuk egyenlő részekre. Helyezzük őket a gyümölcsfacsaróba, majd pohárban tálaljuk.
Tisztítsd meg a sárgarépát, hámozd meg a narancsot és távolítsd el a gyömbér héját. Darabold fel őket, majd helyezd a gyümölcsfacsaróba. A kinyert lére önts kókusztejet és keverd össze. Öntsd pohárba, és díszítsd narancshéjjal.
Vágd fel a dinnyét, majd szeleteld fel a belsejét az uborkával együtt. Helyezd a dinnyét, az uborkát és a lime-ot a gyümölcsfacsaróba. A kinyert léhez add hozzá a vizet, majd ízesítsd citromlével és nádcukorral. Öntsd jégkockákra, és díszítsd mentával és az uborka héjával.
Helyezd a megtisztított sárgarépát, almát, hámozott narancsot, ananászt, uborkát és mentát a gyümölcsfacsaróba. A kinyert levet öntsd pohárba és tálald.
1 liter ribizlilé kinyeréséhez körülbelül 1,3 kg ribizlire lesz szükségünk. A ribizlit a szárukkal együtt helyezzük a facsaróba, így jobban préselhetők. Öntsük a kinyert levet egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot és lassan keverjük forralásig. A felületén képződő habot szedjük le. Rövid forralás után, amikor a lé tiszta és habmentes, adjuk hozzá a citromsavat és azonnal vegyük le a tűzhelyről. Ha tovább főznénk, a lé besűrűsödne, mint a lekvár. A forró szirupot öntsük egy alaposan kimosott palackba, dugaszoljuk be és hűvös, sötét helyen tároljuk.
A visszamaradt gyümölcs- és zöldségrost miatt sem kell bűntudatot érezned. Íme néhány recept, amelyekben felhasználhatod őket. A képzeletnek szinte semmi nem szab határt, és szinte bármilyen süteményhez hozzáadhatsz gyümölcs vagy zöldség pépet. A kapott torta vagy sütemény ízét különlegesebbé teszi, és csodálatosan frissíti. A további felhasználási ötletek között megtalálható például a sült tea vagy kenyérre kenhető krém.
Keverjük össze a lisztet, cukrot, mézeskalács alapport, fahéjat és kakaót. A gyümölcspépet mixerrel aprítsuk apróra, majd a mézzel, olajjal és tojással együtt öntsük hozzá a keverékhez. Alaposan keverjük össze az egészet és öntsük egy serpenyőbe. Előremelegített sütőben süssük.
Melegítsük elő a sütőt 220° C-ra, és készítsünk elő sterilizált üvegeket. Helyezzük a gyümölcsöt, cukrot, citromot és fűszereket egy tepsibe. Fedjük le és süssük 30 percig. Ezután a fedőt vegyük le és süssük még 15 percig, a gyümölcsöt gyakran kavargatva. Öntsük a még meleg keveréket az előkészített üvegekbe.
Főzzük keményre a tojást. Keverjük össze a túrót a kenhető sajttal, sóval, borssal és apróra vágott tavaszi hagymával. Adjuk hozzá a gyümölcsfacsaróból visszamaradt sárgarépa pépet. A főtt tojást meghámozzuk, durván lereszeljük, és óvatosan hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz.
A friss gyümölcsökből és zöldségekből szervezetünk a legszükségesebb vitaminokat és egyéb tápanyagokat kapja. Kösd össze az élvezetet a hasznossal, és készíts otthon különféle gyümölcs- és zöldségleveket gyümölcsfacsaró segítségével.