Ne pazarold el azokat az élelmiszereket, amelyeket otthon nem lesz időd felhasználni. Van egy hatékony módja annak, hogy ne kelljen kidobni, sőt. A vákuumozás akár többszörösen hosszabb ideig frissen tartja az élelmiszereket, miközben megőrzi természetes illatukat, színüket és ízüket. Ráadásul nem veszítik el a vitamin- és más fontos tápanyagtartalmukat. Kíváncsi vagy, mire lesz szükséged a vákuumozáshoz? Mi alapján érdemes vákuumozót választani, illetve hogyan kell húst, zöldségeket és más élelmiszereket vákuumozni? Cikkünben minden kérdésedre választ kapsz.
A vákuumozás nem a mai modern kor teljesen új keletű találmánya, ez az élelmiszer-tárolási módszer már az előző század vége óta ismert. Manapság azonban sok háztartásban és vendéglátóipari egységben segít szembenézni a jelenkor egy nagy problémájával, nevezetesen az élelmiszer-pazarlással. A termékek hozzáférhetősége és széles választéka ugyanúgy csábít a vásárlásra, mint az akciós árcímkék. És ha az étel mennyiségét nem becsüljük meg helyesen és hirtelen sok friss alapanyag gyűlik össze, előfordulhat, hogy nem tudjuk, mit kezdjünk velük.
Ahhoz, hogy a hűtőben lévő fel nem használt élelmiszerek ne romoljanak meg és ne kelljen őket kidobni, próbáld ki azok biztonságosabb és hatékonyabb tárolását. A vákuumozó gép segít megelőzni a pazarlást. Lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig tárold a fel nem használt élelmiszerkészleteidet és akár ötszörösen is meghosszabbíthatja azok frissességét. Eközben azonban a vákuumozott élelmiszerek megőrzik a fontos tápanyagokat, vitaminokat, illatot és ízt, így semmiről sem kell lemondanod. Búcsút mondhatsz a barnuló gyümölcsöknek, avokádónak vagy krumplinak és választhatod az élelmiszerek vákuumcsomagolásának útját.
Ha már előre tudod, hogy az élelmiszereket a közeljövőben nem fogod felhasználni, akkor azokat a hűtő helyett a fagyasztóban is tárolhatod. A vákuumozás után rendezett csomagokat kapsz, amelyek a tárolás során csak minimális helyet foglalnak el. A fóliák ugyan átlátszóak, de célszerű őket címkékkel megjelölni.
i
A Sous-vide egy állandó alacsony hőmérsékleten történő főzési módszer, kb. 90 °C-ig. Ez a módszer húsok, halak, zöldségek és tejtermékek elkészítésére is alkalmazható, de minden alapanyagnál eltérő lehet a maximális hőmérsékleti határ. Mire van szükséged az ilyen típusú főzéshez és élelmiszerek vákuumozásához? Receptre, vákuumozóra, szuvidáló gépre és vákuumozó zacskóra, amelynek fő funkciója itt a vízfürdőben történő főzés lehetősége.
Az élelmiszerek vákuumozása a leghatékonyabb módja annak, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak. Hogyan zajlik a folyamat? A vákuumozó gép kiszívja a levegőt az élelmiszercsomagból, ezzel jelentősen csökkentve a teljes térfogatot. Ez a tény megkönnyíti a tárolást, de az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítása mögött az áll, hogy lassul a mikroorganizmusok (baktériumok és penészspórák, amelyek befolyásolják az élelmiszerek bomlását) szaporodása, ami máskülönben a levegő jelenlétében rendszerint bekövetkezik.
Az élelmiszer tartósságát a levegőben mindenütt jelenlévő oxigén befolyásolja. A lehető legjobb eredmények és a lehető leghosszabb ideig tartó tartósság elérése érdekében fontos, hogy a tárolandó élelmiszer olyan formájú legyen, amely lehetővé teszi a csomagolás teljesen szoros összehúzódását. Nem kívánatosak az éles szélek, amelyek átszakíthatják a csomagolást. Szintén fontos, hogy maga a csomagolás is elég rugalmas legyen ahhoz, hogy az élelmiszer körvonalaihoz a lehető legjobban alkalmazkodjon. Jól vákuumozott élelmiszer esetén nem maradnak levegőbuborékok, amelyek befolyásolhatják annak tartósságát.
A kiválasztott vákuumozó típusa és a kínált kiegészítők alapján megkülönböztetünk vákuumfóliában vagy zacskóban és különböző tárolóedényekben való vákuumozást.
i
A tárolóedényeket és fóliákat a vákuumozó kiegészítők között találod.
Az otthoni használatra szánt vákuumozó gépek többféle kivitele közül választhatunk.
A kézi vákuumozók alkalmi használatra alkalmasak. Az egyéb típusokhoz képest árban elérhetőbbek és kompaktabbak, így könnyen tárolhatók kis konyhákban vagy nyaralókban is. Lehetővé teszik az élelmiszerek zacskókban és tárolóedényekben történő vákuumozását is, és többnyire elemekkel működnek.
A fóliahegesztők a legnépszerűbbek közé tartoznak és gyakori vákuumozáshoz is alkalmasak. Az élelmiszert a zacskóba helyezzük, a vákuumozó egy tömlő segítségével kiszívja a felesleges levegőt, majd a zacskót hőhegesztéssel légmentesen lezárja. Az így vákuumozott élelmiszerek tárolása csak minimális helyigényű.
A vákuum edény egy élelmiszer-tárolásra alkalmas műanyag doboz. Egy gomb megnyomásával automatikusan kiszívja a levegőt a tartályból, létrehozva egy olyan környezetet, amelyben az élelmiszerek tovább maradnak frissek. Az edény stabil formájának köszönhetően akár pékárukat is tárolhatunk benne.
i
Néhány vákuumozó beépített késsel is rendelkezik, amellyel a fóliát a kívánt méretre lehet vágni.
Számos élelmiszer alkalmas a vákuumozásra. A leggyakrabban vákuumozott élelmiszerek közé tartoznak:
i
A vákuumozó méretétől függően nem csak élelmiszereket, hanem ruházatot vagy tisztítószereket is tárolhatunk így könnyebben otthon a szekrényben vagy utazás közben. A levegő kiszívásával megtakarított helyet biztosan nagyra értékeled majd.
A vákuumozás nagyszerű a nyári grillszezonban, amikor pácolt húsoknál használhatjuk. A levegő kiszívása során keletkező vákuum miatt a szövetek kitágulnak, könnyebbé téve a pác felszívódását a húsba. Így a pácolt hús puhább és intenzívebb ízű lesz. Ugyanez igaz a serpenyőben sült steak húsokra is. A vákuumozó segítségével otthon, rossz időjárás esetén is készíthetsz ízletes, lédús steaket, mintha egy kiemelkedő séf készítette volna.
A vákuumozás hatékony a hús füstölése előtti pácolásánál is – így az előkészített hús sokkal gyorsabban készül el, mint ha sóoldatot kellene készíteni és rendszeresen átforgatni a húst, hogy megakadályozzuk a levegő hozzáférését. A folyamat egyszerű, sózd be a húst és azonnal vákuumozd le, mielőtt nedvességet engedne.
A friss zöldségek a hűtőben nehezen maradnak frissek, és néhány fajtát egyáltalán nem ajánlott a fagyasztóban tárolni. A vákuumozásnak köszönhetően a zöldségeket akár 6 hétig is frissen tarthatjuk, a kevesebb vizet tartalmazó fajtákat még tovább. Vigyázz azonban a gázt termelő zöldségekre, ezeket a vákuumozás előtt elő kell készíteni. Ilyen például a brokkoli vagy a káposzta – elég őket forró vízzel leforrázni, hagyni kihűlni és szükség esetén szárítani.
A burgonya kifejezetten vákuumozásra ösztönöz. Különösen akkor, ha egy családi összejövetelre készülsz. Egy nappal előtte meghámozod a burgonyákat, vákuumozod és másnap már csak meg kell főzni.
Utazás során, nyaralóba, sátorozás közben vagy más helyzetekben, amikor távol vagyunk otthonról, a vákuumozót használhatjuk a már elkészített ételek megőrzésére. Attól függően, hogy hova mész és milyen lehetőségeid lesznek útközben, válaszd a vákuumozáshoz a fóliát vagy a valamivel praktikusabb tárolóedényeket.
Ha lehetséges, az élelmiszereket vákuumozás előtt szárítsd meg klasszikus papírtörlővel. A mosott zöldséget vagy gyümölcsöt először csepegtesd le, csak ezután vákuumozd. Ha ugyanis a kiáramló folyadékok bejutnának a hegesztésekbe, azok nem zárnának jól, és az élelmiszer megromolhat.
Ha folyadékok vákuumozásába kezdesz, ajánljuk, hogy először fagyaszd le őket. Így könnyebben kezelhetők, és csökkented annak kockázatát, hogy a hegesztésekbe kerülnek, ami a vákuumozás sikertelenségét eredményezheti. Ugyanezt a módszert alkalmazd mártások, pürék és levesek esetében is.
Őrölt dió, kókusz, zsemlemorzsa és egyéb száraz élelmiszerek ugyanúgy hajlamosak a penészre, mint a nagyobb víztartalmú élelmiszerek. Ezek is vákuumozhatók. Az egyetlen különbség a módszerben van. Száraz élelmiszerek vákuumozásakor helyezz egy szalvétát a készülék szívó részéhez, amely felfogja a finom részecskéket. Így megóvhatod a vákuumozót a szennyeződéstől.
Néhány gyümölcs vagy tészta éles szélekkel rendelkezhet, amelyeket vákuumozás előtt papírtörlőbe kell csomagolni. Ez részben megakadályozza a sérülést.
A műanyag fóliába vákuumozott élelmiszerek láthatóan deformálódnak. A folyadékok pedig fagyasztás után szinte felismerhetetlenek. Hogy ne tévedj, amikor kiveszed őket a fagyasztóból, ajánljuk, hogy a vákuumozáskor jól jelöld meg a zacskókat.
A professzionális, teljesen automatikus Maxxo VM Profi vákuumos csomagológép forradalmi módon segít Önnek vákuumban tárolni az élelmiszereket, így...
A vákuumfóliázóval az élelmiszerek könnyen megőrzik frissességüket és minőségüket...
A CATLER VS 8010 egy vákuumfóliás hegesztő, amely nemcsak a főzés kedvelőnek jelent ideális segítséget. Használatával ételeid hosszabb ideig maradnak frissek, ízletesek...
Akár az ételek eltarthatóságának meghosszabbítására, akár egy steak pácolására szeretnéd használni a vákuumozót, ezt a módszer biztosan elnyeri majd a tetszésed. A rendelkezésre álló termékválasztékkal pedig szinte korlátlanok a lehetőségek. Nem kell többé pazarolnod az ételt, a vákuumozásnak köszönhetően hatékonyabban tárolhatod a zöldségeket, húsokat és egyéb élelmiszereket.